Analysis of the Confectionery Market in the Russian Federation
Keywords:
FOOD INDUSTRY, CONFECTIONERY, CHOCOLATE, SWEETS, FLOUR PRODUCTS, MARKET, PRODUCTION, CONSUMERS, SALES VOLUMEAbstract
The article presents the concept of the confectionery industry as a sub-branch of the food industry, which is part of the manufacturing industry. The analysis of the confectionery market of the Russian Federation is carried out. Its current state and key trends are considered.
It is revealed that confectionery production accounts for 12 %. It is determined that the major producers on the market are: United Confectioners Holding, KDV Group LLC, Akkond LLC, Slavyanka LLC, etc.
It is found that the volume of confectionery sales in 2024 showed an increase of 3 %, reaching 3,95 million tons. The dynamics of production and sales volumes, as well as consumption of confectionery products (by type), in % of natural terms, are determined.
The strategic directions of development and improvement of the competitive positions of the confectionery
industry market are proposed.
References
Промышленное производство в России. 2023 : статистический сборник / Росстат ; под ред. С. Е. Егоренко [и др.]. – Москва, 2023. – 259 c.
Титов, А. К. Состояние и перспективы развития кондитерской промышленности Российской Федерации на современной этапе / А. К. Титов // Вестник Академии знаний. ‒ 2021. ‒ № 6(47). ‒ С. 319–323.
Астахов, Н. С. Ведущие российские компании и бренды на рынке кондитерских изделий / Н. С. Астахов, Е. В. Кневец // Вестник науки. – 2024. – Т. 1, № 6(75). – С. 89–95.
Федеральная служба государственной статистики : официальный сайт. – URL: https://rosstat.gov.ru/ (дата обращения: 26.05.2025). – Текст : электронный.
Иванов, А. А у нас все в шоколаде : [обзор российского рынка кондитерских изделий, 2023 год] / А. Иванов. – Текст : электронный // Российский продовольственный рынок. – 2024. – № 1. – URL: https://foodmarket.spb.ru/archive/2024/222980/222984/ (дата обращения: 26.05.2025).
Российский рынок кондитерских и хлебобулочных изделий. – Текст : электронный // Wordl Foods Moskov : [сайт]. – URL: https://world-food.ru/ru/media/news/2024/march/11/konditerskie-i-hlebobulochnye-izdeliya/?ysclid=mb6xcx 67up31486949 (дата обращения: 26.05.25).
Шляхтин, М. М. Конкурентные преимущества предприятий кондитерской промышленности как объект стратегического управления / М. М. Шляхтин, Н. А. Кулагина // Финансовые рынки и банки. ‒ 2024. ‒ № 11. ‒ С. 67–71.