QUALIMETRIC ASSESSMENT OF THE INFLUENCE OF NOISE CHARACTERISTICS OF WHIPPING MACHINES ON THEIR QUALITY INDICATORS

Authors

  • I. N. Zapletnikov ГО ВПО «Донецкий национальный университет экономики и торговли имени Михаила Туган-Барановского»
  • I. S. Sevatorova ГО ВПО «Донецкий национальный университет экономики и торговли имени Михаила Туган-Барановского»
  • A. V. Gordienko ГО ВПО «Донецкий национальный университет экономики и торговли имени Михаила Туган-Барановского»

Keywords:

quality indicators, whipping machine, comparison, noise level

Abstract

The paper uses the technical characteristics (TС) of whipping machines of food production, which are used in
assessing the quality of these machines, assessing their technical level, in advertising this equipment and marketing processes. In the TС of the machines there is no information about the compliance of the machines with
sanitary and hygienic requirements, including the level of emitted noise. The purpose of the work is to assess the
impact of quality indicators on the consideration of the noise characteristics (NC) of the equipment. To perform
such a task, the TС of 22 machines of domestic (Russian Federation) and foreign production are collected. The
TС of the machines are supplemented with indicators of sound power levels according to characteristic A. Generalized indicators of the technical level are determined without taking into account and taking into account the
NC of the machines. Diagrams for evaluating the quality of this equipment are constructed. As a result, it was
found that there is a significant discrepancy in quality indicators up and down from 20 to 200%. Therefore,
when assessing the quality of machines and their technical level, it is advisable to take into account the level of
noise emitted by them.

Author Biographies

I. N. Zapletnikov, ГО ВПО «Донецкий национальный университет экономики и торговли имени Михаила Туган-Барановского»

д-р техн.наук, проф.

I. S. Sevatorova, ГО ВПО «Донецкий национальный университет экономики и торговли имени Михаила Туган-Барановского»

канд. техн. наук

A. V. Gordienko , ГО ВПО «Донецкий национальный университет экономики и торговли имени Михаила Туган-Барановского»

канд. техн. наук, доц.

References

Заплетников, И. Н. Виброакустика оборудования пищевых производств: мо-нография / И. Н. Заплетников; издание второе перераб. и доп. – Донецк: Фолиант, 2022. -757с.

Топольник, В. Г. Количественная оценка качества оборудования обществен-ного питания: монография / В. Г. Топольник. – Донецк: Кассиопея, 1998. – 196 с. – ISBN 966-7418-22-7.

Заплетников, И. Н. Шумовые характеристики взбивальной машины для экс-плуатации на предприятиях общественного питания / И. Н. Заплетников, А. В. Горди-енко, А. К. Пильненко // «Явления переноса в процессах и аппаратах химических и пи-щевых производств»: Междун. научно-технич. конф., 16-17 ноября 2016г. / ред. А. Н. Остриков [тезисы докл.] – Воронеж: ФГБОУ ВО «ВГУИТ», 2016. – С. 585-589.

ГОСТ Р 51400-99 (ИСО 3743-1-94, ИСО 3743-2-94). Шум машин. Определе-ние уровней звуковой мощности источников шума по звуковому давлению. Техниче-ские методы для малых переносных источников шума в реверберационных полях в по-мещениях с жесткими стенами и в специальных реверберационных камерах. – М.: Гос-стандарт России, 2000. – 19с.

Иванов, Н. И. Защита от шума и вибрации. Учебное пособие / Н. И. Иванов, А. Е. Шушарин; изд. 2-е, доп. и перераб. – Печатный цех, 2019. – 284с.

Инженерная акустика. Теория и практика борьбы с шумом: учебник, 3-е изд. перераб. и доп. / Н. И. Иванов. – М.: Логос, 2013. – 432с.

Published

2025-11-26

How to Cite

Zapletnikov И. Н. ., Sevatorova И. С. ., & Gordienko А. В. . (2025). QUALIMETRIC ASSESSMENT OF THE INFLUENCE OF NOISE CHARACTERISTICS OF WHIPPING MACHINES ON THEIR QUALITY INDICATORS. Progressive Technologies and Systems of Mechanical Engineering, (3 (82), 26–33. Retrieved from https://ojs.donntu.ru/index.php/ptsm/article/view/665

Issue

Section

Статьи